Mělo se ušetřit 150 miliónů, novým opatřením se ušetří 150 miliónů

30. 05. 2018 23:42:44
A jsme zase u původně plánovaného zrušení jedné třetiny matrik, tedy údajně těch, které do roka provedou dvacet matričních úkonů. Už je to jinak.

Prvotním argumentem bylo, že matriky v malých obcích s přenesenou působností jsou neefektivní, stát v rámci paušálu na výkon státní správy vydává o 150 miliónů korun víc, než, kdyby třetinu matrik zrušil. Nedopočítal se stát k tomu, že by se patřičná agenda musela posunout kamsi jinam, nejspíš do magistrátů. A tam by toto navýšení, dejme tomu až deseti spádových matrik, nadělalo paseku. Nárůst agendy, která by si vyžádala nové pracovníky i prostory, technické vybavení. A tyto úřady by opět stát žádaly o zvýšený příspěvek na výkon státní správy. Takže není zcela jasné, kde by k avízované úspoře 150 mega došlo.

Ale už je to jinak. Povídali v televizi na čt24, že ministerstvo financí, potažmo vláda, svůj původní záměr (i na základě stanoviska většiny starostů dotčených obcí), přehodnotilo. Ale opět se ukázala odtrženost, spíše však neznalost svrchu. Nemohu se zbavit dojmu (kéž bych se mýlila), že někdo tam nahoře šachoval s dojmy a pojmy bez znalosti věci.

Takže po novém to bude tak, že paušál pro matriky bude zrušen. Jenže, co já pamatuji, tak obce dostávaly paušál na výkon státní správy, aniž by se rozlišovalo - to na stavební úřad, to na matriku, ap. Nějaký paušál na výkon státní správy sice zůstane, ale matrika bude vykazovat. A to podle nového sazebníku, který zase někdo moudrý vymyslel. Tolik za zápis narození, tolik za úmrtí list, tolik za sňatek. Krát tolik, kolik se toho v roce v obci událo. Tiskopis poletí v předem stanoveném termínu za určité období na vyšší příslušná místa. Tam, nově zřízený, úředník posoudí oprávněnost (jak?) a vydá někam pokyn k výplatě určité částky obci.

Ježkovy zraky! Jak se s původním zákonem o obcích, tuším č. 367/1990 Sb., na obce navalilo vše, a postupně i další, včetně např. i řízení ve věci živnostenské (od r. 1991), pak i sociálka, tak se obcím tyto pravomoci časem postupně zákonem odebírali. V pořádku, nechť se obce starají o to, co jejich je. Majetek, místní komunikace, odpady ap.

Ale řekli v televizi, v té veřejnoprávní, a neměla bych mít důvod nevěřit, áe novým opatřením ve věci matrik se ušetří 150 miliónů korun. Tak jsem z toho jelen. Finančně to tedy přijde tento stát nastejno? Zrušit třetinu matrik versus je ponechat a vykazovat? Pořád šetříme stejnou sumu?

To nepoberu, ani po povinné maturitě z matematiky.

Autor: Jana Mrázková | středa 30.5.2018 23:42 | karma článku: 19.79 | přečteno: 723x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... Pro Marušku...

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.65 | Přečteno: 244 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.69 | Přečteno: 1497 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |
Počet článků 199 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 744

Dívám se kolem sebe, ale i zapátrám v bohaté paměti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...