Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zase pitomost, chtějí zrušit matriky v malých obcích

Jen jsem si přečetla pár ohlasů na aktuální výlev ministerstva vnitra, sice zrušení matrik v malých obcích, zvedl se mi krevní tlak na 220/160 mmHg. Aby ne, diskutující vesměs, bez znalosti věci, zamýšlený tah schvalovali.

Argumentovali byrokracií, neustálým nárůstem úředníků a trapným tvrzením ministerstva vnitra, že většina matrika v malých obcích učiní během roku méně než dvacet matričních úkonů ročně.

Mám zkušenost, jako tehdejší tajemnice Městského úřadu ve Žluticích, s provozem matriky Matriční obvod čítá něco kolem čtyř tisíc lidí a nejbližší matrika je v Karlových Varech, vzdálených 35 km. Podle současného návrhu (max vzdálenost 20 km) by se jí tedy neměl plánovaný zásah ministerstva vnitra týkat. Nejsem si jista, jak daleko jsou jednotlivé matriky na úřadech v naší republice vzdáleny, měřeno kilometry, od sebe vzdáleny. Méně to není. Na malé obci, která je mimo jiné i pověřena ze zákonem matrikou, nesedí matrikářka se založenýma rukama a nečeká, zda-li zrovna v obci někdo zemře, případně se chce v místě provdat. Určitě nevystavuje rodné listy, to je práce matrik v tam, kde se mimino narodilo, tj. v místech, kde se nacházejí porodnice. Porod doma je výjimečný, i ta úmrtí se v určité míře odehrávají v nemocnicích ve městech, ale i doma. Shrnuto: rodné listy malé obce vystavují ojediněle, úmrtní listy cca v polovině případů. Ale jsou tu sňatky a s ní související oddací listy.

Konkrétně: i já jsem měla na Městském úřadě ve Žluticích v r. 1993 svatbu. U matriční úřednice jsme se snoubencem sepsali příslušné formuláře. Paní matrikářka asistovala oddávajícímu starostovi při sobotní svatbě a v pondělí nám předala oddací list. Má neteř z matričního obvodu se rozhodla provdat za občana SRN, a to přímo v jeho německém bydlišti. Paní matrikářka zabezpečila předepsané náležitosti, a tzv. delegovala sňatek do cizí země. To není v malých obcích  běžné, ale delegace sňatků, která vyžaduje nemalé administrativní úkony, je velmi obvyklá. Dnes už se novomanželé neberou běžně v místě bydliště jednoho z nich, volí, dle svého uvážení, romantická místa, hrady, zámky, botanické zahrady.....A opačně, novomanželé z jiných míst chtějí mít svatbu právě, v tomto případě, ve Žluticích, v krásné středověké místnosti v přízemí radnice, i možná kvůli zde žijící rodině. I to se neobejde bez administrativních úkonů matrikářky.

V rámci všeobecné náplně působnosti městských úřadů mají matrikářky na starosti další činnosti. Například evidenci obyvatel, zjednoduše řečeno, veškeré úkony ohledně změny bydliště. Dále vede voličské seznamy; a to při frekvenci jakýchkoliv voleb v naší republice, je práce nekončící. V menších obcích je pak funkce matrikářky kumulována s dalšími činnostmi, víceméně souvisejícími, přičemž obec ve své působnosti využívá její místní a obecní znalosti. Například vidimace a legalizace listin.

Už se ozvali starostové případně dotčených obcí, kteří se zamýšleným opatřením ministerstva vnitra nesouhlasí. V rámci služeb obyvatelstvu jsou ochotni zřeknout se příspěvku státu na výkon státní správy na úseku matrik, a matrikářku platit z obecního rozpočtu. Ovšem zamýšlené zrušení matričních činnosti v malých obcích by znamenalo přesun tohoto na matriční úřad někdejších okresních měst/ v některých případech magistrátů. Tedy by si to vyžádalo: a) nárůst úředníků na těchto úřadech oproti snížení obecních matrikářek (výpověď z pracovního poměru pro nadbytečnost?), b) nárůst potřebných prostor (nejen na uložení matrik, ale i kanceláří), c) vybavení nových kanceláří včetně hard and soft ware.

A to vše jen proto, aby ministerstvo vnitra ušetřilo, jak uvedlo, 150 miliónů korun! Tedy pro uvažovaných zrušených 400 matrik. Otrocky počítáno, jedna taková matrika by měla tento stát ročně přijít na přibližně 400 tisíc korun, tedy cca 33.333 Kč měsíčně. A to je nesmysl, takový příspěvek na výkon státní správy na úseku matriky obec nedostává.

Ostatně vzpomínám s úsměvem na jeden případ. Pan starosta v pondělí ráno přišel na úřad a smutně povídá: "Paní tajemnice, ani nevím, jestli ten sňatek je platný. Paní matrikářka nám držela v sobotu nad hlavou státní znak, vážně nemocný ženich X. ležel na posteli, nevěsta Y. u něho, a já byl u nich doma jen v ponožkách.

Autor: Jana Mrázková | pátek 18.5.2018 18:43 | karma článku: 22,69 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Jana Mrázková

Vystřílet nemocnici je zločin, stav vraha však chápu

K lékaři chodím jen v nejnutnějším případě (nechat si předepsat léky), Domácího lékaře nečtu, hrozilo by nebezpečí, že si člověk nalezne všechny choroby. O své zdraví se starám průběžně, Zdravou stravou, otužováním,

12.2.2020 v 22:10 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Zůstal jste svůj, aneb když (nejen) milenky pláčou

Běžná ranní radio kulisa, hráli Vaši písničku a najednou mne během ní zamrazilo. V to úterní ráno, když muž se ženou snídal, došla ona smutná zpráva. Dělovou ránu dal někdo jiný.

11.10.2019 v 15:08 | Karma: 13,73 | Přečteno: 437x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

"Napište blog, paní Žolíková, máte skluz!"

Pravila paní Matesová, když jsme se ráno potkaly s našimi pejsky na špacíru. Tedy, ona se jmenuje jinak, a já taky nejsem Žolíková. Jenže to máme tak vymyšlené: My pejskaři se obvykle při prvním setkání ptáváme na jméno pejska,

17.9.2019 v 23:21 | Karma: 19,55 | Přečteno: 410x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Asi toho má letos fakt hodně

Tedy Ježíšek. Přišlo mi v noci vnuknutí, že bych mu už měla pomoci zabalit dárky. Na rozdíl od loňska, kdy jsem dárky cpala těsně před Štědrým dnem do koupených vánočních taštiček, jsem to tentokrát vzala zgruntu.

8.12.2018 v 0:10 | Karma: 13,20 | Přečteno: 361x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Když krachne přátelství....

Inu, stalo se, co jsme ani jedna nejspíš neočekávaly a ani si to nepřály. Od prosince loňského roku jsme měly s Alenou u Čedoku zabeštelovanou dovolenou letos říjnu na Kypru.

14.11.2018 v 15:06 | Karma: 20,82 | Přečteno: 899x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 199
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 744x
Dívám se kolem sebe, ale i zapátrám v bohaté paměti.

Seznam rubrik